Ik ga graag naar school

https://i2.wp.com/cache4.asset-cache.net/xc/483406772.jpg?resize=278%2C278Aan het einde van de zomervakantie bekruipt mij altijd weer een gevoel dat andere docenten wel zullen herkennen. Hoe lang was ik ook al al weer muziekdocent? Waarom voel ik me dan toch altijd een beetje wiebelig als school weer begint? Het is een soort melancholie die ik ook wel eens op zondagavond heb, na een fijn rustig weekend. Dat gevoel valt op maandagochtend altijd snel van me af. Ik ga graag naar school.

Ons werk in het onderwijs (mijn vrouw is ook muziekdocent) maakt bij ons thuis de zomer lang en lui. We gaan op vakantie, klussen in huis, hebben een lege agenda en genieten enorm van alle tijd samen. Er is tijd om uit te rusten en om op te laden. Nu ben ik ervan overtuigd dat de vakantiedagen waar wij volgens onze CAO recht op hebben, geen motivatie moet zijn om docent te worden. Die vakanties zijn er niet voor niks; er wordt hard gewerkt door iedereen die in het onderwijs werkt. De werkdruk is hoog, er moet zoveel gebeuren. Verder hoeft je motivatie volgens mij niet eens de overdracht van je vak te zijn. Natuurlijk ben je een meester in je vak, dat bedoel ik niet, want dat is vanzelfsprekend.

Mijn motivatie om te werken in het onderwijs is dat ik graag met jeugd werk. Ik heb hen het een en ander te leren op muziek- en taalgebied. Daarnaast heb ik de behoefte een paar dingen mee te geven die niets met school te maken hebben. Je hebt als docent de kans om op een positieve manier een mensenleven te beroeren. Het mooiste wat je leerlingen geven kunt is dat zij een talent van zichzelf ontdekken, een talent waarvan ze misschien niet wisten dat ze dat hadden. Verder hebben ze het een en ander te leren over delen en samenwerken.

Maar goed, waarom die zenuwen dan? Als ik weer een paar uur op school ben, valt dat gevoel van me af. Dat is een echt cliché. Het is juist een warm bad om iedereen weer te zien. Het is fijn dat veel leerlingen het gelukkig ook oprecht fijn vinden jou weer te zien, ook al zullen ze dat niet zo snel zeggen. We pakken de draad weer op. Verder is het prachtig om 100 nieuwe brugklassers op school te mogen verwelkomen en hen te kunnen verrassen met onze muziek-, dans- en theaterlessen. Ik ga graag naar school.

Auteur: S.Terpstra

Mijn naam is Stefan Terpstra. Ik ben muzikant en docent Muziek en Nederlands op een school in Medemblik.

2 gedachten over “Ik ga graag naar school”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *